En følelse af ensomhed

Dette blogindlæg er inspireret af kapitel 3 fra bogen “Ud i vildmarken” af Brené Brown.

Når vi læser en artikel, diskuterer med andre, ser folk udtale sig på tv og hører en ven fortælle, så er det som om vores hjerner har en auto-funktion, der vil have os til at tage stilling.

“Enten er du med os eller også er du mod os”?

Elsker - Elsker ikke.
Kan li’ - Kan ikke li’.
Synes godt om - Synes ikke godt om.
For - Imod.
Ja - Nej.
Enten - Eller.

På den store scene kan sådanne enten-eller valg skabe splittelse, fordomme og frygt. Ganske langsomt grupperer vi os og skaber kliker. Det betyder at flere føler sig ensomme.

Hjerneforsker John Cacioppo har i 20 år studeret ensomhed, som han beskriver som “en oplevelse af social isolation”. Han siger:

“At benægte, at man føler sig ensom, giver lige så lidt mening som at benægte, man føler sult.”

Skammer vi os over at føle sult? Nej, vel? Du spiser bare noget mad eller deler din følelse af sult med andre ved helt simpelthen at sige: “Jeg er sulten.”

Tænk sig hvis vi kunne gøre det samme med ensomheden.

“Jeg er ensom.”
“Jeg føler mig ensom.”

Altså lade være med at skamme os over det og i stedet række ud. Gå ud i vildmarken, som Brené Brown kalder det. Ud af komfortzonen, vil jeg kalde det. Og ja, det er sårbart og kræver mod. Fordi vi træder derud alene og viser os fra vores ægte og ærlige side.

Måske tænker vi slet ikke over, at det er følelsen af ensomhed, vi kæmper med. Derfor er det interessant at undersøge vores mønster. Er vi tavse og passive og lader andre fylde (både mentalt og fysisk) - eller det modsatte; Hævder og forsvarer vi os - måske ligefrem i afmagt og vrede? Så spørg dig selv.

Hvordan er det at være sådan?

Læs lige spørgsmålet igen.
Og dvæl lidt ved de tanker, der rammer dig nu inden du læser videre...


Min erfaring er, at mange vil svare:
“Ensomt. Jeg føler mig ensom.”

Hvad var dit svar?

Måden at bryde et uhensigtsmæssigt mønster på er altså at forstå, hvad vores personlige beskyttelsesdragt er lavet af, fordi det er den, der “tager” vores relation og tilknytning til hinanden.

Hvis vi lader være med at gemme og beskytte os selv - eller gå i forsvar og kæmpe om magten og så i stedet vise vores sårbarhed, så finder vi hinanden. Fordi i sårbarheden mærker vi dybden og relationen. Kærlighed, medfølelse og ægte samhørighed. Tre værdier der kan slå ensomheden ihjel.

Lad os finde modet til at hjælpe hinanden.

Kh Trine M. Lønfeldt
Cert. Coach

Trine M. Lønfeldt har en mission om at hjælpe unge med at tro på sig selv ved at skabe en TRYG RELATION - og ved at være LYTTENDE. Hun ønsker inderligt at unge lærer at HØRE AUTENTISK sammen med sig selv, for derved ærligt at høre sammen med andre.