Det er bekymrende at så mange unge trives dårligt

Det starter stille og roligt og sniger sig mere og mere ind. Hvis ikke der bliver gjort noget, så fortsætter det. Det gode er, at hvis der bremses op, ændres kurs og tankes op på ny, så er der en vej ud.

Jeg snakker om unge der mistrives med mentale problemer. Unge der føler sig ensomme og udadtil ser ud til at trives, men indeni kæmper. Kæmper kampen med sig. Det er desværre fakta for mange.

Hver 4. unge i gymnasiet føler sig ked af det, nervøs og nedtrykt. Det er bekymrende. I denne analyse fra Statens Institut for Folkesundhed er tallene dokumenteret. Som forælder kan det være svært at finde balancen, når det eneste, man gerne vil, er at hjælpe og støtte op. For på den ene side skal vi stille krav og forvente og på den anden side give slip og vise vores børn tillid til at de kan stå på egne ben.

Hvad er det den unge kæmper med?

Jeg bliver ked af det på de unges vegne. Heldigvis kortvarig ked, fordi jeg ved, det kan ændres, da jeg selv har været der engang. Jeg kender fuldstændig den smerte, det er, ikke at være den man inderst inde gerne vil være. Dog tror jeg ikke, det er det, den unge tænker.

De unge (piger) oplever i stedet, at

  • Være kede af det

  • Tilpasse sig andre for ikke at blive dømt (ude) eller grint af

  • De ikke tør spørge andre selvom lysten er der

  • Tænke alt for meget over, hvad andre tænker om dem og det de siger

  • Være mere stille end andre

  • Fremlæggelser kan være angstprovokerende

  • Det er svært at være åben og initiativrig

Det de har brug for, er redskaber til at tackle ovenstående. Værktøjer, der gør dem i stand til at lære at lytte til sig selv. Lytte til det deres hjerte fortæller og hvisker dem. For hvis ikke de lytter, så begynder hjertet til sidst at skrige. Og så er de blevet til et tal i en analyse.

Med ønsket om at det bedste herfra.

Kh Trine M. Lønfeldt
Coach · Mentor · Underviser