Hvornår er I gode sammen?

Indrømmet! Det er ikke altid nemt at være forælder. Måske er der noget rigtigt i dette citat, man som småbørnsforælder ofte hører: “Små børn små problemer. Store børn, store problemer.”

For er det ikke som om, at jo ældre børnene bliver, des mere bliver vi kørt ud på et sidespor? Det svære er at finde den rette fart og balance i samspillet med sine børn, jo mere løsrivelse, de arbejder i. Og det er vel i grunden et sundhedstegn? Der er dog en tilkørselsvej ind igen, som hedder oprigtig interesse og nysgerrighed overfor de unge. Ikke en kontrollerende nysgerrighed og en irriterende interesse. Det er total blindgyde!

Her er tre spørgsmål, der kan lede dig på vej.

Hvad kunne du ønske dig mere af fra mig?
Hvordan kan jeg gøre din dag bedre?
Hvornår synes du, vi er gode sammen?

Med det første spørgsmål viser du, at du virkelig gerne vil dit barn og samtidig erkender, at du ikke altid ved bedst. Du stiller dig til rådighed overfor dit barn og viser, at du er lydhør overfor barnets tanker. Samtidig får du en idé om, hvad der virker godt af det du allerede gør og hvad du måske mangler at gøre mere af. Som tillæg kan du pifte spørgsmålet op ved at sige, at der reelt set er frit valg på alle hylder.

Det andet spørgsmål er lidt i samme genre, som det første, men giver ofte nogle andre svar. Fordi her skal barnet forholde sig lidt mere konkret til sig selv og netop mere specifikt svare på, hvad hun har brug for for at få en bedre dag. Lyt og acceptér dit barns svar. For det er hendes sandhed. Til dette spørgsmål kan du også spørge ind til, hvor ofte og hvornår hun kan ønske sig, det hun svarer.

Tredje spørgsmål kunne med fordel starte med at du fortæller, hvornår du synes, I er gode sammen. Fortæl en historie om dengang i... (sæt selv ind) og hvad det gjorde ved dig. Derefter kan du høre, hvornår dit barn synes, I er gode sammen.

Jeg håber, du kan bruge ovenstående?
Vil du guides mere individuelt, er du velkommen til at kontakte mig.

Kh Trine M. Lønfeldt
Coach · Mentor · Underviser 

P.S. Læser du med som ung, så kan jeg anbefale dig, at bruge de samme spørgsmål over for dine forældre. Prøv dem af. (Altså spørgsmålene!) Jeg er sikker på, du vil blive positivt overrasket over deres reaktion.