Hvor står dit mål?

Forestil dig en håndboldbane uden mål eller et orienteringsløb uden en målstreg? Nej, vel? 

Som håndboldspiller ved du præcis hvilken retning, du skal skyde bolden, for at score. Hvis ikke der er noget mål at score i, ved du ikke hvilken vej, du skal bevæge dig med bolden. Du vil løbe lidt den ene vej lidt den anden vej, men du ved reelt set ikke, hvilken retning dit mål står. Du har ikke et et mål at gå efter. Det vil skabe en del forvirring.

På samme måde med orienteringsløbet, kan du ikke vide, hvornår du er i mål, hvis der ingen målstreg er. Du kender heller ikke her dit mål og ved ikke, om du er halvvejs eller hvad tidshorisonten er. Du vil helt sikkert miste pusten på et tidspunkt og måske også motivationen.

Hvad er det egentlig, du vil opnå? 

Ovenstående billede taler sit tydelige sprog. Dette billede er også et billede på de mål du sætter dig i livet. Eller ikke sætter dig?

For hvor står dit mål?
Hvilket mål har du?
Hvordan ser din målstreg ud?
Hvad er det egentlig, du vil opnå?

Tilbage til sporten, hvor vi nu forestiller os, at der både er mål og målstreg igen. Det giver straks en anden følelse og noget at gå efter. Nu kan der startes. Håndboldholdet kan nu se målet for sig. De ved hvor lang tid, de har til at score (flest mål) og orienteringsløberen har også en idé om, hvornår han løber i mål.

Når du har sat dig et mål, kan du med fordel sætte en tidshorisont, lige som i sportens verden. Spørg dig selv:

Hvornår vil du starte med at arbejde med dit mål?
Hvor længe vil du arbejde med dit mål?
Hvornår skal du være i mål?

Hvad er grunden til, du ikke sætter dig mål?
Er det fordi du...

  • Ikke tænker over det?
  • Frygter ikke at nå i mål?

  • Ikke tør sætte dig et mål?

  • Er bange for ikke at lykkes med dit mål? Eller bange for succes?

  • Ikke ved hvordan du gør?

Et fif til dig er, at skrive dit mål ned. På den måde comitter du dig til dit mål på en anden måde, end hvis du bare inde i hovedet tænker, at nu vil du… (sæt selv ind). Brug spørgsmålene skrevet med kursiv herover. Og start med et helt simpelt mål fra din hverdag. Prøv det af og mærk om der  er forskel fra, når du ikke sætter dig et mål. 

Jeg sender hermed en high five afsted til dig med håbet om, du får scoret i det mål, du stiller op.

Kh Trine M. Lønfeldt
Coach · Mentor · Underviser