Føler du dig stresset?

Omverdenen og dig
En af de ting, der fylder (rigtig) meget hos mange unge, er forventninger fra omverdenen. Det kan være pres fra lærere, vejledere, forældre og måske en træner. Hos de unge kan det føre til stress og følelsen af ikke at kunne overkomme noget!

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at unge i de fleste tilfælde har et ønske om at klare skolen (bedst muligt), lektierne (til tiden), træningen (fra sin bedste fysiske side), venskaberne og måske en kæreste (med smil) og jobbet (med overskud).

Men hvor er pladsen til egen-omsorg og alenetid? Hvor er pladsen til at vise sine sårbarhed og fortælle højt, at det kan være svært at være ung og bære dette pres på sine skuldre. De unge vil gerne dele denne bekymring. Men kun hvis der er tillid og forståelse.

Jo ældre de unge bliver, des mere hobes disse udfordringerne op, hvis ikke de håndteres. Med øget pres om uddannelsesparathed og egne (og til tider forældrenes!) ønsker om bestemte uddannelser, så har unge brug for redskaber til at klare livet.

Nøglen er at åbne dig op
En af de erfaringer jeg, som coach og mentor, har gjort mig er, at når de unge åbner op og fortæller, at de føler sig stressede og ikke kan overkomme “det hele”, så er deres største forhindring faktisk, at de ingen redskaber har til at håndtere hverdagene. De kan mærke, at de føler sig stressede over hverdagens indhold, der presser sig på. Men de ved ikke, hvad de skal gøre.

Ofte er det sådan, at det vi bliver stressede over, er al det vi IKKE når eller IKKE ved, hvordan vi skal løse. Det er altså i vores tanker, at stressen nedlægger os. Og gør os kede af det. Og hvad kan man så gøre ved det?

Jeg har selv med succes brugt et simpelt planlægningsværktøj, som jeg hver eneste søndag bruger. Her får jeg alle mine tanker og hverdagens indhold nedskrevet, og så kan jeg med ro starte ugen op. Dette værktøj giver mig ro og overskud. Samtidig med bliver det meget synligt, hvornår der er plads til frirum og til at slappe af samtidig med man kan være impulsiv (her skal man i øvrigt øve sig i hvornår der skal sige ja og nej!). Værktøjet giver også mulighed for at planlægge sig gennem travle uger, så det sikrer at lektier nås til tiden og at venskaber plejes.

Unge, der lærer dette planlægningsværktøj at kende og lærer at bruge det, finder med tiden ro og stressen hører op.

Kh Trine M. Lønfeldt
Coach · Mentor · Underviser