Har du en plan for din læseferie?

I en spørgeskemaundersøgelse viste det sig, at hver 4. elev på et gymnasie ønskede en plan for læseferien. Har du sådan en? 

Måske har du tænkt, at "det går nok det hele." Og det har du også ret i. Eksamensdagen kommer, og du vil være tilstede. Hvordan vil du indtage scenen? Tænk sig, hvis du trådte ind til det grønne eksamensbord med armene over hovedet, veludhvilet og godt forberedt!

Her er 5 trin til en succesfuld læseferie
✎ Allerførst finder du papir og blyant. Jeps. PAPIR & BLYANT

1. Brainstorm på de opgaver, der er frem mod den næste eksamen.
Du skriver ALLE de opgaverne ned, der knytter sig til din næste eksamen. Store som små. Her handler det om, at du får dem ud af hovedet og ned på papir. Når du mener, du er færdig, så rejs dig, lav en kop te, stræk dig eller tag en lille musikpause. Vend tilbage og læs hvad du har skrevet. Mangler du noget? 

2. Afsæt en tidsramme til hver opgave.
Nu kigger du alle opgaverne igennem og forholder dig realistisk til hver opgave. Hvor lang tid tager den første ting, du skrev ned? Hvad med den næste? Osv. Skriv ud for hver enkel opgave og noter fx 2 timer, 20 minutter, men ikke 2 dage. Så skriver du i stedet 16 timer, for det er både realistisk og kan opdeles i mindre bidder. Giver det mening? 

3. Prioritér nu alle opgaverne.
Den vigtigste opgave eller den du bliver nød til at starte med, giver du tallet 1. Næstvigtigste giver du tallet 2 osv. Det er en god idé, at skrive tallene til venstre for dine opgaver, så er det let at finde rundt i, når du går videre til trin 4. Alle opgaverne skal have et tal. Ellers kan de slettes. 

4. Tegn en ugeplan (mandag-søndag).
Find et nyt stykke papir eller karton (uden tern eller linjer). Tegn en stor ramme/firkant og opdel kassen i 7 ligestore aflange lodrette felter, hvor ugedagene skrives øverst. Tjek nu din kalender for andre aftaler, arbejde, fritidsaktiviteter og plot så alle opgaverne realistisk ind i ugeskemaet. Om mandagen kan du fx skrive kl. 10-12: Læse artikel. Kl. 16.30-17.30: Skrive noter om... Er der 14 dage til næste eksamen, tegner du to ugeplaner - en på hver sit papir. Giver det ro og overblik nu? 

5. Gentag efter afholdt eksamen frem mod den næste. 
Oplever du at det hjalp dig at have en plan for din læseferie, så gentag endelig succesen. Gode erfaringer må gerne genbruges! God læselyst.

Kh Trine M. Lønfeldt
Coach · Mentor · Underviser