Her er strategien, der hjælper dig med at tro på dig selv!

Der har været mange gange, hvor jeg ikke troede ret meget på mig selv. Eller måske er sandheden, at jeg rent faktisk troede på mig selv. Det var bare ikke den følelse, jeg havde.

Følelsen af usikkerhed vinder tit, når vi er i gang med at ændre noget. Vi kan blive nervøse, bange eller frygte andres dom. Det er fordi vi er uden for vores trygge komfortzone. Det lette ville være at krybe tilbage til de (dårlige) vaner, der gør os trygge - men ikke nødvendigvis er gode for os. Det ville med det samme give os følelsen af sikkerhed, fordi vi er på hjemmebane. Men så let synes jeg ikke, vi skal slippe! Der er nemlig en anden strategi. 

Min erfaring har vist mig, at unge, jeg har arbejdet med, har masser af styrke og power til at tro på sig selv og derved udvikle sig. Det svære er villigheden til - i en periode - at mærke usikkerheden og holde ved det, man prøver at ændre. 

Så her er STRATEGIEN DER KAN HJÆLPE DIG. Er du klar?

 1. Allerførst, så skal du BESLUTTE hvad det er, du gerne vil ændre. Altså sådan seriøst beslutte det! Måske kan det handle om, at du gerne vil deltage mere ved fx at blive bedre til at smalltalke eller række hånden mere op.
   
 2. Når du har besluttet dig, så SIG DET HØJT til et menneske du stoler på og er tryg ved. Det er en god idé at fortælle, hvad det er du HELT KONKRET VIL GØRE. Bare en lille ting der viser, at du har besluttet dig. 
   
 3. Nu skal du VÆLGE DEN FØLELSE, der kan hjælpe dig med at tro på dig selv i forhold til den beslutning, du har valgt. Tænk over hvilken følelse, der kan hjælpe dig med at komme igennem din beslutning. For du ved jo, at det samtidig kræver lidt mere af dig, fordi du gør noget, du ikke er vant til. Her er lidt idéer: selvtillid, glæde, frihed, mod, power, styrke og beslutsomhed. Men der er frit valg på alle hylder. 
   
 4. Brug nu din krop til at VISE FØLELSEN, du har valgt. Gør det! Også selvom det kan virke fjollet. Alle følelser har et kropssprog, så kroppen vil hjælpe dig med at integrere den følelse, du har valgt. Øv dig og træn som skulle du til eksamen. Jo længere tid, du er i en følelse, des bedre bliver du til den. Har du fx valgt power, så løft armene over hovedet og lav en jubelscene, som om du lige har vundet en finale. Er det glæde du har valgt, så smil, grin og vis din omverden at du er glad.  
   
 5. Når du har øvet dig, så MÆRK FØLELSEN. Hvordan har du det? Kan du mærke den følelse, du valgte? 

Du kan bruge denne 5-steps strategi over en længere periode, eller du kan bruge den i selve nuet.

Når du bruger strategien her-og nu, så er rækkefølgen i stedet

1) Beslut
3) Vælg følelsen
4) Vis følelsen
5) Mærk følelsen
2) Gør nu det, du har besluttet. Altså du skal handle på din beslutning! 

GENTAG - GENTAG - GENTAG 

Jeg håber, du kan bruge strategien og har mod på at prøve den af? Jeg har med succes hjulpet andre unge. Nogle var lidt skeptiske, men har med smil vendt retur og fortalt at "Det virkede altså, selvom jeg ikke rigtig troede på det." 

Kh Trine M. Lønfeldt
Coach · Mentor · Underviser